logo

Hızlı İletişim

Yalı Mh. Bağlar Cad.,
No:67, Çukurova Tower Kat:13
Kartal / Istanbul

Neler Yapıyoruz

Hacim Akustiği Danışmanlığı

Mimari akustiktasarımı oluşturan iki temel konu vardır. Bunlardan ilki “Yapı Akustiği”, ikincisi ise “Hacim Akustiği” konusudur.

Hacim akustiği; hacim içindeki ses kaynağından çıkan seslerin, tüm dinleyicilerin kulaklarına en iyi koşullarda ulaşmasını sağlamaya çalışan akustik dalıdır ve fiziksel bir mekanın sesle doğrudan etkileşimi ile ilgilidir. Hacmin geometrisi, ses yutucu, yansıtıcı ve saçıcı panellerin kullanımı, mobilya seçimi ve yerleşimi, tavan yüksekliği ve yapı malzemeleri, belirli bir mekanın akustik profilini şekillendirmede hayati bir rol oynar.

Hacim akustiği çalışmalarına başlarken dikkate alınması gereken ilk kriter söz konusu hacmin işlevidir. Bu bağlamda, mimari mekanların akustik olarak sınıflandırılışı ve çalışma yapılacak olan hacmin bu sınıflardan hangisine dahil olduğu belirlenmelidir. Mimari mekanlar akustik olarak iki sınıfta değerlendirilir:

  1. İşlevi dinlemeye yönelik olan mekanlar (Kritik dinleme hacimleri)

Konser salonları, tiyatro salonları, opera salonları, çok amaçlı salonlar, konferans salonları, sinemalar, oditoryumlar, sinemalar, ses kayıt stüdyoları, dublaj stüdyoları, TV stüdyoları, sınıflar, toplantı odaları, dini mekanlar

  1. İşlevi dinlemeye yönelik olmayan mekanlar (Hizmet amaçlı hacimler)

Konutlar, oteller, hastaneler, hava limanları, stadyum & spor salonları, bankalar, restoran & yemekhaneler, ofisler, çağrı merkezleri, bekleme salonları, fuayeler, lobi & atriumlar, eğlence & alışveriş merkezleri, mağazalar, kütüphaneler, müzeler, endüstri yapıları

Örneğin bir konser salonunda temel amaç gerek dinleyicilerin gerek icracıların sesi optimum kalitede ve düzeyde duymaları hedeflenir. Bunun için iç mekanda kullanılan akustik malzemelerin teknik özellikleriyle birlikte ses “harmanlanır”. Yani algılanan final ses kalitesi ve düzeyi üzerinde bu malzemelerin “iyileştirme yapması, katkı sunması” beklenir. Halbuki bir ses kayıt stüdyosunda temel amaç, kaydedilen sesin “olduğu gibi ve duyulduğu gibi” kaydedilmesidir. Yani akustik malzemelerden burada beklenen, sesi mümkün olduğunca “nötr” halde tutmalarıdır. Veya bir çağrı merkezinde temel hedef, ortamdaki toplam gürültü düzeyinin azaltılması ve konuşma mahremiyetinin sağlanmasıdır.

Dolayısıyla mimari ve akustik tasarım yapılırken mekanın işlevi ile kullanıcı arasındaki akustik dengeyi doğru sağlamak en önemlisidir. Hedef yanlış belirlenirse denge bozulur, akustik ortam kullanıcılar için hatalı ve rahatsız edici bir ortama dönüşür.

MEA Akustik Danışmanlıkolarak, hacim akustiği danışmanlığı bağlamında gürültü ve titreşim denetimi konularıyla ilgili gerek yurt içi gerek yurt dışı projelerimizden elde ettiğimiz tüm birikim ve tecrübemizi müşterilerimizle paylaşıyoruz. Optimum akustik konforu sağlamak için aşağıdaki yöntemleri kullanıyoruz:

  • Hacim özelinde akustik kriterlerin ve optimum konfor koşullarının belirlenmesi
  • 3D akustik simülayon programlarıyla hacimlerin akustik modelinin oluşturulması
  • Malzeme boyutlarının ve hacim içerisindeki do??ru yerleşimlerinin planlanması
  • Akustik hesap ve simülasyon raporlarının oluşturulması
  • Uygulanabilir ve uygun maliyetli sistem detayı çözümlerinin geliştirilmesi
  • Akustik tasarım raporlarının sunulması
  • İmalat çizimlerinin (shop drawing) kontrollerinin yapılması
  • Saha uygulama kontrollerinin yapılması
  • Akustik malzeme ve akustik sistemlerin akredite laboratuvarlarda ölçümlerinin yapılması
  • Profesyonel ekipmanlarla akustik saha ölçümlerinin yapılması ve raporlanması