Sürdürülebilir/Yeşil Bina Akustik Tasarım
Sürdürülebilir yeşil bina sertifikasyonları her ne kadar uygulanması zorunlu sistemler olmasa da, söz konusu sertifikasyonların ulusal ve uluslararası platformlarda dikkate alınma oranları gittikçe artış göstermektedir. Bunun nedeni ekolojik ve ekonomik şartların, yapılar için birer “gönüllü zorunluluk” haline dönüşmeye başlamasıdır. Sürdürülebilir yapılarda akustik tasarım ölçütleri de kullanıcıların işitsel konforunu iyileştirmeye yönelik olarak sertifikasyonların içeriğine “belirli oranlarda” dahil edilmiş, hatta bazı tipolojilerde sertifika ön koşulu olarak tanımlanmıştır. Örneğin LEED sertifikasyonunda, okullar bu kapsamdadır.
Uluslararası yeşil bina konseylerinin, kendi bünyelerinde oluşturdukları sertifikasyonlarında (LEED, BREEAM, WELL, DGNB vb.) öne sürdükleri akustik şartlar, genelde yine kendi ülkelerinde yürürlükte olan yapı kodları ve yönetmeliklere dayandırılmaktadır. Ancak akustik tasarıma bütünsel olarak bakıldığında, her sertifikasyon sisteminin kapsamına dahil ettiği yapı tipolojilerinin değişiklik göstermesi ve bu sertifikasyonlarda tanımlanan akustik gerekliliklerin ağırlıklarının farklı olması nedeniyle yeşil bina akustik tasarımının kullanıcılar için sağlanması gereken akustik konfor koşulları kapsamında, sadece bir “bölüm” olarak değerlendirilmesi daha geçerli bir yaklaşım olacaktır. Bu bağlamda yeşil binalar için, yönetmelikler ve gerekli diğer akustik standartlar da baz alınarak optimum akustik tasarımın diğer gerekliliklerini de yerine getirecek çalışmaların yapılması gerekir.
MEA Akustik Danışmanlık olarak, LEED, BREEAM, WELL, DGNB gibi uluslararası yeşil bina sertifikasyonu hedefi olan projeler için akustik danışmanlık bağlamında aşağıdaki hizmetleri veriyoruz:
- Projeye özelinde enerji verimliliğine uygun akustik tasarım hedeflerinin belirlenmesi
- Tasarım sürecinde yeşil bina gereksinimlerine uygun akustik ürünlerin seçilmesi
- Hedeflenen yeşil bina sertifikasyonu derecesine göre ön koşul gerektiren ve/veya gerektirmeyen tüm akustik kredi puanlarının alınmasına yönelik çalışmaların yapılması
- Sertifikasyon sistemlerinin zorunlu kıldığı formatlarda akustik hesap ve simülasyon raporlarının oluşturulması
- Uygulanabilir ve uygun maliyetli sistem detayı çözümlerinin geliştirilmesi
- İmalat çizimlerinin (shop drawing) kontrollerinin yapılması
- Saha uygulama kontrollerinin yapılması
- Uygulama sonrasında profesyonel ekipmanlarla, sertifikasyon sistemlerinin şart koştuğu akustik ortamın sağlanıp sağlanmadığına yönelik akustik saha ölçümlerinin yapılması ve raporlanması