logo

Hızlı İletişim

Yalı Mh. Bağlar Cad.,
No:67, Çukurova Tower Kat:13
Kartal / Istanbul

Neler Yapıyoruz

Yapı Akustiği Danışmanlığı

Mimari akustiktasarımı oluşturan iki temel konu vardır. Bunlardan ilki “Yapı Akustiği”, ikincisi ise “Hacim Akustiği” konusudur.

Yapı akustiği; yapı içinde veya dışında doğan seslerin yapının bölümlerine geçme ve yayılma biçimlerini inceleyen, geçmemesi ve yayılmaması için alınması gereken önlemleri içeren akustik dalıdır. Yapı akustiği konusu da kendi içerisinde iki ayrı disipline ayrılır. Söz konusu disiplinler aşağıdaki gibidir:

  • Gürültü Denetimi
  • Titreşim Denetimi

Gürültü denetimi konusu da kendi içerisinde aşağıda sunulan iki alt başlıkta incelenir:

  • Hava Doğuşlu Gürültü Denetimi (Ses Yalıtımı)
  • Katı Doğuşlu Gürültü Denetimi (Darbe Gürültüsü Yalıtımı)

Hava doğuşlu gürültü denetimi, yapı içerisindeki farkl?? işlevli hacimlerin birbirleriyle komşuluk ilişkilerini ve bu hacimlerde oluşan dış ortam ve/veya kullanıcı kaynaklı gürültüler ile yapı içerisinde ve/veya dışında bulunan ve yapıya hizmet eden mekanik ve elektriksel bina servis ekipmanlarından (klima santralleri, pompalar, hidroforlar, eşanjörler, egzost fanları, jeneratörler, chiller soğutma grupları, soğutma kuleleri, vb.) ve buna ek olarak mekanik ve elektrik teçhizatlarından (havalandırma kanalları, ısıtma – soğutma boruları, egzost boruları, tesisat boruları, elektrik tavaları, elektrik kabloları, vb.) kaynaklanan hava doğuşlu gürültülerin nitelik ve niceliklerini inceleyen ve bu bağlamda yapı elemanları (duvar, tavan, döşeme) ve yapı bileşenleri (kapı, pencere, giydirme cephe, kompozit cephe, vb.) için sağlanması gereken ses yalıtımı değerlerini yerli ve uluslararası standartlar ile yönetmelikler uyarınca belirleyip bu değerleri sağlamak için gerekli olan detayları içeren ve oluşturan, yapılan-yapılacak uygulamaları denetleyen ve gerektiğinde ölçüp raporlayan ve yine gerektiğinde iyileştirme önerileri geliştiren akustik denetimi konusudur. Yapı kabuğu ve cephe akustik danışmanlığı da yine bu kulvar içerisinde yer alır.

Darbe sesi, bir nesnenin başka bir nesneye çarpmasıyla meydana gelir. Üst kattaki kullanıcıların topuk sesi, zıpayan bir top sesi, masa veya sandalyelerin bir yerden başka bir yere çekilirken oluşturdukları sesler, darbe gürültüsü örneklerindendir. Darbe sesi yapıda hava yoluyla değil hava dışı, özellikle de katı yapı elemanlarında (duvar, döşeme, vb.) doğan, yayılan ve ağırlıklı olarak kullanıcı kaynaklı oluşan seslerdir. Döşemelerde önlem alınmadığında, döşeme üzerine oturan duvarlara da yayılarak etkisini arttırabilir. Bu bağlamda katı doğuşlu gürültü denetimi, yapı içerisindeki farklı işlevli hacimlerin birbirleriyle özellikle düşey komşuluk ilişkilerini ve bu hacimlerde oluşan darbe gürültülerinin nitelik ve niceliklerini inceleyen ve bu bağlamda başta döşemeler çin sağlanması gereken darbe gürültüsü yalıtımı değerlerini yerli ve uluslararası standartlar ile yönetmelikler uyarınca belirleyip bu değerleri sağlamak için gerekli olan detayları içeren ve oluşturan, yapılan-yapılacak uygulamaları denetleyen ve gerektiğinde ölçüp raporlayan ve yine gerektiğinde iyileştirme önerileri geliştiren akustik denetimi konusudur.

Titreşim, yine katı doğuşlu yani yapısal bir gürültüdür. Ancak kullanıcı kaynaklı bir gürültü olmadığı için darbe gürültüsü ile farklı kulvarda değerlendirilir. Titreşim denetimi, özellikle yapı içerisinde ve/veya dışında bulunan ve yapıya hizmet eden mekanik ve elektriksel bina servis ekipmanlarından (klima santralleri, pompalar, hidroforlar, eşanjörler, egzost fanları, jeneratörler, chiller soğutma grupları, soğutma kuleleri, vb.) ve buna ek olarak mekanik ve elektrik teçhizatlarından (havalandırma kanalları, ısıtma – soğutma boruları, egzost boruları, tesisat boruları, elektrik tavaları, elektrik kabloları, vb.) kaynaklanan titreşimleri inceleyen ve söz konusu titreşimlerin izolasyonunu sağlayacak çözümleri içeren ve oluşturan, yapılan-yapılacak uygulamaları denetleyen ve gerektiğinde ölçüp raporlayan ve yine gerektiğinde iyileştirme önerileri geliştiren akustik denetimi konusudur.

Akustik konfor açısından yapı akustiği konusunun en önemli hedefi, farklı işlevli tüm hacimler için uluslararası ve yerel yönetmeliklerce bu hacimlerde sağlanması gereken geri plan gürültüsü düzeylerine (background noise levels) erişebilmektir.

MEA Akustik Danışmanlıkolarak, yapı akustiği danışmanlığı bağlamında gürültü ve titreşim denetimi konularıyla ilgili gerek yurt içi gerek yurt dışı projelerimizden elde ettiğimiz tüm birikim ve tecrübemizi müşterilerimizle paylaşıyoruz. Optimum akustik konforu sağlamak için aşağıdaki yöntemleri kullanıyoruz:

  • Akustik projelerin hazırlanması
  • Akustik hesap ve simülasyon raporlarının oluşturulması
  • Uygulanabilir ve uygun maliyetli sistem detayı çözümlerinin geliştirilmesi
  • Akustik tasarım raporlarının sunulması
  • İmalat çizimlerinin (shop drawing) kontrollerinin yapılması
  • Saha uygulama kontrollerinin yapılması
  • Akustik malzeme ve akustik sistemlerin akredite laboratuvarlarda ölçümlerinin yapılması
  • Profesyonel ekipmanlarla akustik saha ölçümlerinin yapılması ve raporlanması